Przepisy

Napój brzoskwiniowy

Składniki
800 g brzoskwiń świerzych lubo z puszki
4 kiwi
1/8 l. soku z cytryny
1 l. soku brzoskwinkowego
5 l. gazowanej lemoniady cytrynowej
kostki lodu

Sposób przygotowania
Świeże brzoskwinie zalać wrzątkiem, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu, pokroić na cząstki.
Kiwi obrać, przepołowić, pokroić na cienkie plasterki. Owoce zalać sokiem z cytryny, odstawić na godzinę. Owoce włożyć do wazy, wlać sok brzoskwiniowy, lemoniadę i ewentualnie odcedzony syrop z brzoskwiń.
Podawać w wysokich szklankach, schłodzony kostkami lodu.

Racuchy z jabłkami

Składniki
250 g mąki pszennej
30 g drożdży
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 kwaśne jabłka
olej do smażenia

Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Rozczyn przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut w ciepłe miejsce.
W oddzielnej misce utrzeć całe jajka z cukrem.
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać mąkę, utarte jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Obrane jabłka pokroić w małe cząsteczki, wrzucić do ciasta drożdżowego i wymieszać. Odstawić pod przykryciem aż ciasto wyrośnie, czyli na około 3 kwadranse.
Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na roagrzanym płytkim oleju aż racuszki się zrumienią. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo wtedy racuchy przypalą się zamiast ładnie wyrosnąć.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Można również dodać do racuchów rodzynki.